De opleiding
In de cursus wordt ingegaan op het beheer van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie, (BBMI en OAI), periodieke controles en onderhoudswerkzaamheden.
Opleidingsduur
De cursus duurt anderhalve dag (niet aaneengesloten). In de periode tussen de lesdagen dient de cursist een aantal opdrachten uit te werken.
Opleidingsmateriaal
Dit boek is bestemd voor degenen die door de werkgever zijn aangewezen als beheerder van de brandmeld- en ontruimingsinstallatie, (BBMI en OAI) . In dit boek wordt de basiskennis behandeld die een beheerder nodig heeft om een BMI en OAI op de juiste wijze te kunnen beheren.
Het boek ‘Beheerder brandmeldinstallaties’ en ontruimingsinstallatie (voorheen “opgeleid persoon) is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Beveiligingsondernemingen in Nederland (VEBON).
Branddetectiebedrijven zijn op grond van onder andere NEN 2654-1 en NEN 2654-2 verplicht instructies te geven over het beheer, de controle en het onderhoud van brandmeld- en ontruimingsinstallatie. Hierbij gaat het altijd om merk wet-en regelgeving komt daarbij nauwelijks aan de orde. In ‘Beheerder brandmeld- en ontruimingsinstallatie, (OAI)‘’ wordt de basiskennis behandeld die is vereist om de brandmeld- en ontruimingsinstallatie, te kunnen beheren volgens de huidige wet-en regelgeving.
Uitgangspunten voor de leerstof zijn:
- NEN 2535 Brandveiligheid van gebouwen. Brandmeldinstallaties. Systeem- en kwaliteitseisen en projecteringsrichtlijnen.
- NEN 2654-1 Beheer, controle en het onderhoud van brandbeveiligingsinstallaties – deel 1: Brandmeldinstallaties;
- NEN 2654-2 Beheer, controle en het onderhoud van ontruimingsalarminstallaties – deel 2: ontruimingsalarminstallaties ;
- de certificeringregeling voor BMI’s en OAI’s.
In deze uitgave wordt aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
- brandmeldinstallaties en OAI en de rol van de beheerder;
- brandmeldinstallaties en OAI, techniek en activiteiten;
- beheer, controle en onderhoud door de beheerder.
Examen
Aanmelden examen
Aanmelding voor een examen kan alleen via een bij het NIBHV aangesloten opleidingsinstituut. Opleidingsinstituten kunnen een examen aanmelden door het mailen of faxen van een aanmeldingsformulier.
Theorie-examen en projectopdracht
Het examen van Beheerder brandmeldinstallatie en OAI bestaat uit een theorie-examen met 25 meerkeuzevragen en een projectopdracht. De examinator stelt uit een totaal van 17 projectopdrachten voor iedere kandidaat een opdracht samen. Deze opdracht bestaat uit 7 deelopdrachten die door de kandidaten in het eigen bedrijf moeten worden uitgevoerd. Bij voldoende resultaat van alle onderdelen ontvangt de cursist een diploma.
Bron: www.nibhv.nl